|
 |
Kotlet barani po polsku
|
Potrzebne produkty:
- 60-70 dag baraniny
- tłuszcz
- 2 dag mąki
- 150 ml śmietany
- 20 dag jabłek
- 4 dag tartego chrzanu
- 100 ml octu
- woda
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Mięso umyć, oddzielić od kości, obrać z błon i żył, zalać wrzącym
octem wymieszanym z wodą (1 szklanka) i przyprawami, pozostawić
w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć, pokroić na
kotlety licząc po 2 na porcje, pozostawiając po jednej kości żebrowej
z której usunąć błonę i resztki mięsa na długość 2 cm. Mięso rozbić
tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt owalny na grubość 1
i 1/2 cm, natrzeć solą z czosnkiem, posypać przyprawami i mąką.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć
kilka minut na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać, opłukać, przekroić
na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, połączyć ze
śmietaną, chrzanem i przyprawami, zalać kotlety, dusić kilka minut,
doprawić.
|
|
|
 |
 |
 |
|  |
|