Tazin z jagnięciny z zielonym groszkiem

Potrzebne produkty:

  • 750 g jagnięciny
  • 1 kg świeżego łuskanego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 drobno posiekana kiszona cytryna
  • 5 kiszonych oliwek
  • 75 ml oliwy
  • sól
  • 1 kiszona cytryna do przybrania.

Przygotowanie:

1. Mięso oczyścić z resztek tłuszczu, umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Układać je na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolić, doprawić szafranem i imbirem, zalać 250 ml wody, wstawić na średni ogień, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, ok. 1 godz. Ugotowane mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

2. Do sosu z gotowania mięsa dodać zielony groszek. Zalać wodą, gotować pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu ok. 20 min.

3. Kiedy groszek będzie prawie miękki, dodać posiekaną cytrynę i oliwki. Trzymać dalej na wolnym ogniu, póki sos nie odparuje do konsystencji oleistej. Zdjąć z ognia.

4. Tuż przed podaniem dodać ugotowane mięso i podgrzać. Ułożyć na okrągłym, kamionkowym półmisku, przybrać ćwiartkami cytryny. Podawać gorące polane sosem.

Porcja dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godz.

 
Krzysztof Gawron  33-152 Pogórska Wola 241  tel. 606 329 954 fax. (014) 674 70 95
tajski masaż euro-sterydy.pl http://designlogo.pl/ http://ling-fluent-pro.com/de https://www.kwadranspozyczka.pl/szybkie-pozyczki-radom/https://higieniczny.pl/lampy-owadobojcze.html klinika przeszczepy włosów