Gotujemy ze smakiem, działamy na zmysły...

    Historia spożywania mięsa przez człowieka sięga czasów paleolitu, czyli epoki, w której niepozorny kij do podpierania stał się oszczepem, harpunem i łukiem. Dzięki temu przewrotowi, dokonanemu przez pierwszych myśliwych, możemy dziś raczyć się krwawym befsztykiem, żeberkami w miodzie i golonką z piwem.

    Historia spożywania mięsa jest dłuższa niż dzieje gatunku Homo sapiens. Nasi odlegli przodkowie, którzy zaczęli wzbogacać roślinną dietę małymi upolowanymi zwierzętami – początkowo najprawdopodobniej ptakami, jaszczurkami, rybami i gryzoniami – nie podejrzewali nawet, jak wielkie ewolucyjne znaczenie będzie miał ten krok. Włączenie do jadłospisu naszych przodków tego niezwykle bogatego w białka pokarmu zapoczątkowało szereg przełomowych zmian – w tym i umożliwiło powiększenie rozmiarów mózgu.

    Już tysiąclecia przed naszą erą ludzie zaczęli udomawiać pierwsze zwierzęta. Z jednej strony oszczędziło to im trudów polowań, a z drugiej umożliwiło stałą obecność mięsa w ich jadłospisie. Szybko nauczyli się także zabezpieczać je przed psuciem za pomocą solenia, suszenia i wędzenia. Z udomowionych przed tysiącami lat zwierząt najdłużej znane (ponad 6 000 lat) owce i krowy, o tysiąc lat młodsze świnie oraz hodowane od trzeciego millenium przed naszą erą kury do dziś dostarczają nam smacznego i wartościowego mięsa.

    Mięso zwykło się dzielić na trzy podstawowe kategorie: mięso białe (przede wszystkim drób, ale także jagnięcina i cielęcina), mięso czerwone (wieprzowina, wołowina i baranina), jak również rzadziej spożywane mięso ciemne, czyli dziczyzna. Wszystkie gatunki są źródłem niespotykanego w takiej ilości w innych produktach białka, a także minerałów (głownie żelaza, cynku, magnezu, fosforu, potasu), witamin z grupy B i innych niezwykle cennych składników.

Na tym jednak, oczywiście, nie kończą się zalety mięsa – dla nas, smakoszy, najcenniejsze jest to, że można z niego przygotować niezliczoną ilość wspaniałych dań. Ogromny wybór mięs idzie w parze z wielością sposobów ich przygotowania – można je bowiem dusić, smażyć, gotować, piec czy też grillować i przyprawiać najróżniejszymi dodatkami.

 
Krzysztof Gawron  33-152 Pogórska Wola 241  tel. 606 329 954 fax. (014) 674 70 95
tajski masaż euro-sterydy.pl http://designlogo.pl/ http://ling-fluent-pro.com/de https://www.kwadranspozyczka.pl/szybkie-pozyczki-radom/https://higieniczny.pl/lampy-owadobojcze.html klinika przeszczepy włosów